OKNA HARALD spol. s r.o. - okna - dveře - zimní zahrady

788 16 Sobotín 81, tel.: +420 583 237 124, fax: +420 583 237 434


Dřevěná eurookna

Výroba a montáž dřevěných eurooken, kastlových oken, vchodových dveří, zimních zahrad, prosklěných stěn včetně doplňků jako žaluzie, parapety a sítě proti hmyzu

NOVINKY

 

Rošení není vada okna, je vizitkou dobrého těsnění, ale nedostatečné výměny vzduchu.

Rosení oken

Rosení není vada okna


Důležité je hned zpočátku upozornit, že rosení skel a rámů není způsobeno žádnou vadou okna. Naopak k němu přispívá, když okna dokonale těsní. Kondenzace vlhkosti vzniká vždy na nejstudenějším místě a tak v zimním období dochází k namrzání pantů z vnitřní strany a zamrzání kondenzované vlhkosti mezi rámem a křídlem. Jedině rosení okna v meziskelním prostoru znamená skutečnou závadu, kterou musíme reklamovat. K nežádoucímu rosení by nemělo docházet ani u dřevěných, ani u plastových oken.

Okna se orosí ve chvíli, kdy se v ovzduší plně nasyceném vodními parami sníží teplota. Čím vyšší je totiž teplota vzduchu, tím více vlhkosti se v něm udrží. Tuto kondenzaci vodních par můžeme minimalizovat, pokud budeme přiměřeně k interiérové teplotě větrat tak, aby vlhkost nedosáhla kritické hodnoty, protože vpuštěním chladného venkovního vzduchu do interiéru vždy vlhkost vzduchu snížíme.

Orosená okenní skla můžeme pozorovat jak v novostavbách, tak ve starších budovách, a to především v prostorách, kde je z nějakého důvodu vyšší vlhkost vzduchu, jako v kuchyních, v zimních zahradách s rostlinami, nebo suší-li se v místnosti prádlo.
Navíc se vlhkost vzduchu zvyšuje i pouhou přítomností lidí. Při standardní činnosti v bytě (vaření, koupání, praní, žehlení, vydechování…) člověk vyprodukuje přibližně 3 litry vody za den, čtyřčlenná rodina tedy asi 12 litrů vody.

Zateplení a výměna oken se dělají většinou společně, ať už jde o dům panelový, nebo domek rodinný. Někdy jde i o rekonstrukci systému topení, nebo alespoň jeho regulace. Často s tím přichází jeden problém a to je vlhkost v podobě rosení oken, nebo dokonce plesnivějící stěny, či špalety okna.


Většinou první myšlenka je, že máme špatná okna.

Ano okna mohou ovlivnit i rosení v bytě, ale většinou to prvotní důvod není. Nebo je špatně zatepleno? Ano, i zde může být důvod, zvláště nezateplené, zeslabené ostění (špaleta) oken. Kde zjednat nápravu nejrychleji a nejsnadněji?

Dospělý člověk nadýchá za 24 hod. do ovzduší asi 3l. vody, tedy vody v podobě páry. Taková čtyřčlenná rodina a pár květin či akvárko a jsou to 2 kbelíky vody denně v ovzduší. Co s tím? Samozřejmě něco vyvětráme už pouhým chozením dveřmi, něco okny, a zbytek se tlačí kde to jde. Najde-li se v místnosti jakákoliv plocha která vyhovuje fyzikálním zákonům-tj. teplota, vlhkost ovzduší a teplota nějaké stěny (bohužel jsou to většinou okna) dojde k orosení a nepříjemnému stékání vody na parapet, nebo dokonce na stěnu.. Jak se jí zbavit? Nedýchat to nejde a dům máme k bydlení.

Je dobré se naučit větrat,

protože před úpravami jsme to dělat nemuseli. Vlhkost spolu s teplem vesele utíkala netěsnostmi a tak jsme měli poněkud chladno až se záclony vlnily v průvanu, nebo větší spotřebu tepla, ale na druhou stranu nás vlhkost většinou netrápila. V době kdy nám při pohledu na fakturu prostě přestalo být jedno kolik protopíme, se musíme s novými technologiemi naučit i nové kousky.

Především je nutno zajistit účinné větrání, což je v rozporu s úsporou tepla že? Ale ne tak úplně, protože vlhký a neokysličený vzduch hůře přenáší teplo z radiátorů. Nejefektivnější by asi byla rekuperace vzduchu, ale ne každý to má zrovna v rozpočtu. Pozor!! Mikroventilace je vhodná v teplejších měsících ale v topné sezóně je z hlediska tepelných úspor nejúčinnější rychlé a zásadní vyvětrání.


Typy větrání

Ventilace samovolná

Zejména ve starších budovách, domech se projevují konstrukční vady a stavební nedostatky. Jsou jimi například škvíry, pukliny, netěsnosti, zejména kolem oken a dveří.
V nových budovách vzhledem k požadavkům na kvalitu práce a použitým materiálům se samovolná ventilace snižuje. Je to mimo jiné výsledkem snahy o co nejmenší úniky tepla.
Pokud teplý vzduch z interiéru zejména s vysokou vlhkostí pronikne do venkovního studeného prostředí, zkondenzuje. Tato kondenzovaná vlhkost často vede k výskytu plísní, vlhnutí stěn a následné pukliny vlivem mrazu a podobě. Nejhorší škody tato zkondenzovaná vlhkost napáchá v místech, které s ní nepočítají (pukliny uvnitř stěn, průsaky mezi rámem okna a zdí, …). Nejlépe je mít systémy pro větrání (větráčky v koupelně a kuchyni). Otevírat okna …


Větrání sklopnými okny a dveřmi

Časté otevírání oken a dveří je jednoznačně závislé na disciplíně majitele domu a jeho rodiny (případně nájemce budovy). Větrání, například pomocí sklopných oken zabezpečuje poměrně závažné změny v proudění vzduchu. Při takové větrání bychom měli brát v potaz velikost větraného prostoru a rychlost výměny vzduchu, zvýšené požadavky na vytápění a změnu vlhkosti vzduchu.


Občasné větrání

To znamená jednou za čas všechna okna otevřít na 7až 10 minut úplně dokořán. Za takou dobu se zhruba vymění všechen vzduch v místnosti. Teplo absorbované stěnami, předměty i "starým vzduchem" absorbuje čerstvý vzduch, takže tepelné ztráty nejsou vysoké. Při tomto typu větrání bychom měli brát v úvahu meteorologické vlivy a též roční období. Pokud můžete, vypněte topení na dobu, kdy intenzivně větráte.


Vyprodukovaná vlhkost za 1 hodinu

Východiska pro odhady množství vlhkosti v obydlí jsou následující. Podle německého statistického úřadu domácnost tří lidí vyprodukují za 24 hodin asi 12 litru vody přeměněné ve vzdušnou vlhkost.

Odpočívající dospělý člověk 30 g
Mírná aktivita u dospělého člověka   60 g
Odložené prádlo   200 g
Pračka 300 g
Sušení mokrého prádla 500 g
Vaření 1000 g
Vytírání podlahy, mokré čištění 1000 g
Sprchování 2600 g
Kontaktní informace

OKNA HARALD spol. s r.o.

Sobotín 81, 788 16

IČ: 25374834

mobil: +420 736 766 906
tel.: +420 583 237 124
e-mail: info@oknaharald.cz

Provozováno CMS / E-shop (c)2023 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies
Partneři: Dřevěná okna - 
Doporucujeme: Nabízíme vám montáž a servis plastových, plastohliníkových i dřevohliníkových oken Internorm, ale také vchodové dveře nebo okna se zabudovanou žaluzií.